akádemia ku dňu matiek a majáles

28.05.2010 16:00

V tento rok sme sa spoločne s vedením školy rozhodli prvýkrát spojiť dohromady dve akcie - akadémiu ku dňu matiek, organizovanú školo a majáles pre rodičov, žiakov, ich príbuzných aj zamestnancov školy, organizovaný rodičovským spoločenstvom. Počasie nám mimoriadne prialo (na oblohe nebol ani jediný mráčik) a príjemné teplé ovzdušie umožnilo uskutočniť celý program vonku na školskom dvore pri telocvični. Najprv sa predstavili žiaci školy (aj jedna mamička) v programe akadémie a svojim spievaním, tancovaním, recitovaním a inými vystúpeniami (bola aj scénka o starých slovanom po anglicky!!) potešili prítomné mamy, staré mamy i všetkých prítomných. Po skončení akaémie program plynule prešiel do časti majálesu. Na školskom dvore medzi JM centrom, telocvičňou a budovou prvého stupňa sa rozložili stoly, stoličky a lavičky. Imnprovizovaný občerstvovací stánok pána Jedináka ponúkal osviežujúcu chladenú ovocnú limonádu, kávičku i chutné klobásky, ktoré išli dobre na odbyt, takže kto zaváhal (alebo sa mu nechcelo vystáť si dlhý rad) mal smolu. Ale komu sa neušla klobáska nemusel ostať až do večera hladný. K dispozícii bolo ešte množstvo koláčikov a zákuskov od usilovných mamičiek. Tie sa míňali tak rýchlo, že sa museli použiť aj koláče určené pre večernú súťaž o najoriginálnejší rýchly koláč, ktorá sa tým pádom napokon nekonala. Ale hlavne, že všetkým chutilo a boli spokojní. Pre príjemnú náladu si rozložilo nástroje na dvore aj originálne duo muzikantov (v zložení bicie a harmonika) a pestrosťou svojej produkcie potešili mnohých. Samotný program majálesu začal predajnou výstavou prác našich detí vytvorených najmä v rámci krúžkov - na tvorivých dielňach (za ľubovoľné symbolické ceny). Ďalším bodom boli hry pre žiakov a ich rodičov. Najprv sa mnohí ošívali zapojiť sa, ale neskôr atmosféra vygradovala tak, že sa súťažilo až do konca prvej časti majálesu. Hry boli naozaj pestré a zaujímavé - kto nebol, môže sám posúdiť - tu sú niektoré z nich:

- dve družstvá tvorené kohútikmi (oteckovia - Stano a Vlado) a sliepočkami (deti) v živom kruhu z rúk sa snažili naháňaním uchmatnúť kohútikovi druhého družstva všetky pierka (cukríky na šnúrkach našitých na tričkách  kohútikov) - vyhralo družstvo, ktorému sa to podarilo skôr,

- dobré mámy kŕmili jogurtom Dobrá mama oteckov,

- prevlekovanie špagáta cez nohavice všetkých členov zmiešaných družstiev rodičov a detí a potom zase vyvlieknutie - komu sa to podarilo skôr - vyhral,

- dvojica - posúvač a navigátor mala posúvať balónik z bodu A do bodu B (stoličky), pričom posúvač videl iba cez malú dierku na konci kužeľa, ktorý mal priložený ku tvári (takže mal malé periférne videnie) a navigátor mu pomáhal usmerňovať pohyby i pohľad - na prvý pohľad zdanlivo jednoduché, ani kto si to skúsil, pochopil aké je to ťažké - táto súťaž bola taká populárna, že sa hlásili ďalšie a ďalšie dvojice a tak mala veľa veľa kôl.

No a aký by to bol majáles bez tomboly! Pôvodne sme vyzvali na prispenie do tomboly iba vtipnými či originálnymi drobnosťami, ale nakoniec sa nazbieralo aj veľké množstvo celkom slušných a hodnotných cien - napr. knižky, bundy, poukážka na zľavu do akvaparku, ... Top cena - kartón piva napokon víťaz rozdelil medzi prítomných priaznivcom tohoto zlatého moku, a tak boli spokojní všetci.

Druhá - večerno-nočná časť majálesu pozvoľna začínala po ôsmej - už dnu v hlavnej sále JM centra, kde nás čakal krásny švédsky stôl, dobré víno a muzikantské duo, ktoré sa sem medzitým presunulo. Pôvodne už mala byť táto časť bez detí, ale tým sa domov nechcelo a tak sa niektorí rodičia zľutovali a niektoré deti vydržali s nami až do deviatej. Napriek tomu, že sme boli oblečení športovo, nezbránilo to niektorým zatancovať si polky a valčíky na tanečkom "parkete" pred pódiom. Účasť na druhej časti bola síce menšia (v porovaní ku počtu rodičov na škole), ale tým čo prišli bolo fajn a to je hlavné. O rok už dúfame, že sa rožiri zvesť o dobrej nálade a prídu viacerí. V dobrej nálade - tanci a rozhovoroch niekoľko statočných vydržalo takmer až do polnoci a rozchádzali sa s pocitmi príjemne stráveného dňa. Dúfame, že týmto prvým majálesom sa založila tradícia a že uskutočí aj v nasledujúce roky.